Dien een projectaanvraag in en maak je opvang inclusief

Wil jij ook graag (meer) inclusieve opvang bieden, maar laat je budget dat niet toe? Goed nieuws, want Raket voorziet subsidies om nieuwe opvangplaatsen te creëren voor kinderen uit het buitengewoon onderwijs. Voor wie nog twijfelt, lichten we graag enkele kinderopvanginitiatieven uit die vorig schooljaar groen licht kregen voor de uitvoering van hun projectaanvraag.

Om zoveel mogelijk kinderen uit het buitengewoon onderwijs kwalitatieve voor- en naschoolse opvang te bieden, voorziet Raket subsidies voor opvanginitiatieven in vervoerregio Antwerpen (Aartselaar, Antwerpen, Beveren, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Kruibeke, Lier, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht). Omdat kinderen die schoollopen in de pilootregio vaak ver wonen, werd de projectsubsidie uitgebreid naar deze bredere regio. Zo kunnen ook zij dichter bij huis opgevangen worden.

‘t Ballonneke beheert acht IBO’s en twee kinderdagverblijven in regio Beveren. Daarnaast werkt deze organisatie ook samen met een veertigtal onthaalouders. Sterk overtuigd van groeipotentieel zijn ze vorig schooljaar van start gegaan met een project  om meer kinderen uit het buitengewoon onderwijs op te vangen. “Het zit in de genen van de mens om zorg te dragen voor elkaar. Vanuit die visie zijn wij dan ook al jarenlang overtuigd van inclusieve opvang”, vertelt directeur Christel Daman. “Helaas moesten we in het verleden maar al te vaak kinderen met een bijzondere zorgnood weigeren omdat we hen niet de juiste begeleiding konden bieden. De projectoproep van Raket kwam voor ons dan ook als geroepen. Dankzij de financiering konden we extra mensen inzetten én investeren in extra opleidingen voor ons team.”

Ook in Brecht was er grote interesse voor de projectaanvraag. “In IBO Brecht vangen we al jaren kinderen op met specifieke zorgbehoeften”, zegt verantwoordelijke Karin Smout. “Het sprak dan ook voor zich dat we ons kandidaat zouden stellen voor dit project. Met de verworven subsidies konden we in de eerste plaats ons team verder professionaliseren en opleiden.”

Wil je ook graag zo’n project opstarten? Dien dan zo snel mogelijk een projectaanvraag in via deze link. Je vindt daar ook alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Aanvragen voor schooljaar 2021-2022 kunnen nog ingediend worden. Projecten kunnen worden goedgekeurd op voorwaarde van goedkeuring door de adviescommissie en op voorwaarde dat er nog projectmiddelen van Raket ter beschikking zijn.

 

Terug naar overzicht