De minibussen van Raket

Wanneer andere vervoersopties niet in aanmerking komen, zorgt Raket er met de minibussen voor dat leerlingen toch op school en terug naar huis kunnen geraken. “We willen er immers voor zorgen dat elk kind gepaste ondersteuning krijgt”, legt projectmedewerker Rijn uit.

In april werd er met de minibussen gestart in vijf scholen, in mei kwamen er daar nog vijf bij. “Door de coronamaatregelen konden we in eerste instantie helaas geen kinderen van verschillende scholen samen vervoeren. Omdat de vraag naar ondersteuning met minibussen in mei en juni sterk bleef stijgen met dringende cases, zijn we in juni toch voorzichtig gestart met de uitrol van het initiële idee. Daarbij vervoeren we leerlingen van verschillende scholen die in elkaars buurt wonen en/of waar (een deel) van het vervoerstraject overlappend is samen in een minibus. Door het combineren van ritten over de scholen heen kunnen we meer leerlingen helpen met gepaste ondersteuning.”

Vervoer minibus

Zo vervoert Taxi Hendriks sinds begin juni een leerling van BuSo De Tjalk samen met een leerling met een meervoudige beperking van basisschool Katrinahof waarvoor het vervoer op de reguliere schoolbus te zwaar werd. “De manier waarop de buschauffeurs in interactie gaan met die gasten, is echt mooi”, zegt een leerkracht van BuSo De Tjalk. “Onze leerling stapte vanochtend uit de bus en zei ‘Bus leuk!’. Dat het in de grotere bus soms moeizaam verliep, maakt het verhaal des te mooier.”

In een ander voorbeeld raakte een leerling van basisschool Dennenhof uit Schilde niet meer op school door een plotse verhuis. Omdat SBSO Zonnebos uit ’s Gravenwezel al een leerling ging ophalen in dezelfde gemeente, kon de leerling van Dennenhof vlot aansluiten bij deze rit.

Een leerling van De Leerexpert Biekorfstraat moest dankzij de inzet van een minibus niet halsoverkop van school veranderen in juni. “Vlak na de paasvakantie kregen wij een dringende nieuwe aanmelding. Maar vervoer tussen de school van de leerling en onze instelling was niet mogelijk”, vertelt een begeleider van OBC Mastenhof. “Dankzij een snelle en sterke samenwerking tussen het CLB, de contextbegeleider van het gezin, de school, de instelling en Raket kan deze leerling gewoon naar dezelfde school blijven gaan tot het einde van dit schooljaar.”

Minibussen Raket

In de toekomst wil Raket het vervoer met de minibussen nog verder optimaliseren. “Naarmate meer scholen of andere partners de ondersteuning leren kennen, zullen ook meer noden naar boven komen. Vanuit Raket zoeken we samen hoe we daaraan kunnen tegemoet komen. We willen steeds de best mogelijke oplossing vinden. Samen met alle betrokkenen tekenden we een flow uit om te bepalen welke leerlingen prioritair gebruik kunnen maken van de minibussen. De ondersteuning met minibussen is altijd een tijdelijke ondersteuning. Waar nodig zoeken we verder naar een structurele oplossing.”

Wil je een aanvraag doen? Gebruik dan dit formulier.

Heb je vragen? Mail dan naar info@buitengewoonleerlingenvoer.be

Terug naar overzicht