Fiets- en wandelgroepen

Raket helpt leerlingen zelfstandiger naar school te verplaatsen via fiets- en wandelgroepen. Een groep leerlingen gaat samen met een begeleider te voet of met de fiets naar school. De begeleider leert ondertussen belangrijke verkeersvaardigheden aan, zodat ze op termijn misschien helemaal alleen op weg kunnen.

“We mikken voornamelijk op leerlingen die dichtbij de school wonen”, vertelt Steven, die bij Raket de fiets- en wandelgroepen opvolgt. “Het is veel aangenamer, want het biedt leerlingen vrijheid en leert hen zelfredzamer worden. Een ander pluspunt is dat leerlingen voor en na school extra lichaamsbeweging hebben. Als er minder leerlingen gebruik maken van het collectief busvervoer, wordt de busrit voor andere leerlingen ook korter. Win-win, dus.”

Scholen worden bij het uitwerken van de fiets- en wandelgroepen ondersteund door Mobiel 21. De organisatie begeleidt scholen bij het uitstippelen van veilige routes, het zoeken naar vrijwilligers en andere praktische zaken. “Het grote verschil met mobiliteitscoaching is dat we bij de pools leerlingen verzamelen die elkaar ondersteunen en sterker maken.”

De fiets- en wandelgroepen zijn wat traag op gang gekomen, maar Raket wil hier volgend schooljaar verder op inzetten. Enkele scholen hebben al zelf initiatieven op poten gezet. “Twee jongens van Sint-Jozef OV4, die op internaat zitten in het zuiden van Antwerpen werden begeleid door vrijwilligers. Om hen op te halen, was de bus een uur langer onderweg. We zochten naar allerlei manieren om de busrit te verkorten, tot we beseften dat de oplossing niet simpeler kon: deze twee jonge gasten gaven namelijk zelf aan dat ze graag zelfstandig naar school wilden gaan. Ze werden tien dagen begeleid en kunnen nu zonder begeleiding de schoolroute afleggen.”

Fiets- en wandelpools Raket

Ook bij BuSo De Leerexpert Burchtse Weel is er iets aan het rollen gegaan, want er staat een fietsgroep gepland voor volgend schooljaar. “Die fietsgroep zal vertrekken van een gemeenschappelijke afstapplaats waar veel leerlingen aankomen met het openbaar vervoer. Van daaruit zullen ze gezamenlijk naar school fietsen onder begeleiding van een aantal vrijwilligers. Er worden zo’n 25 leerlingen verwacht, en we hopen op meer in de toekomst. Momenteel verspillen deze leerlingen ontzettend veel tijd met wachten op een volgende bus. Die overstap willen we dus vervangen door een fietstocht met meer zelfstandigheid en minder tijdverlies.”

Daarnaast zijn er ook heel wat scholen die zelf initiatieven namen zonder dat ze daarbij de hulp van Raket hebben ingeroepen. Mede door de coronacrisis kwamen er vanzelf meer kinderen met de fiets en te voet. Om hieraan tegemoet te komen, hebben scholen allerlei oplossingen gezocht en gevonden. “Dit soort verwezenlijkingen kunnen wij alleen maar aanmoedigen. Wij willen deze scholen dan ook nog even extra feliciteren voor hun initiatieven. We bekijken samen met Mobiel 21 hoe wij hen verder kunnen ondersteunen.”

In de toekomst wil Raket nog meer fiets- en wandelgroepen opstarten. “Elke leerling die wij kunnen helpen in het zelfstandiger naar school gaan, is een grote stap vooruit. Het is mooi meegenomen als we hierdoor de reistijd van andere leerlingen kunnen verkorten, maar de hoofdfocus blijft de zelfredzaamheid van de deelnemende leerlingen.”

Heb je vragen? Mail dan naar info@buitengewoonleerlingenvervoer.be

Terug naar overzicht