Je kind verdient vervoer op maat

Is jouw kind ook elke dag zo lang onderweg naar school? Komt je kind ‘s avonds pas laat thuis? Dit is een probleem voor heel wat kinderen uit het buitengewoon onderwijs. Maar het kan anders. Raket is een pilootproject dat leerlingen uit het buitengewoon onderwijs in Antwerpen, Schoten, Schilde en Brasschaat ondersteunt bij een vlotte verplaatsing naar school. Met Raket willen wij ervoor zorgen dat kinderen en jongeren niet te lang onderweg zijn en met genoeg energie op school aankomen. Te voet, met de fiets, het openbaar vervoer, de wagen of de schoolbus.

Hoe werkt Raket?

Je bespreekt samen met de school wat voor je kind de beste manier is om naar school en terug naar huis te gaan. Kan je kind zelfstandig fietsen of steppen? Kan hij of zij alleen oversteken? Kent je kind de verkeersregels? Heeft je kind fysieke of mentale beperkingen die het verplaatsen moeilijker maken? Is de route naar school veilig en zijn de zebrapaden duidelijk zichtbaar? Hoe lang duurt de wandeling of fietstocht naar de bushalte of naar school? 

Je bespreekt samen met de school of je opvang nodig hebt voor je kind voor of na school. Is er iemand thuis na schooltijd? Kan er iemand voor je kind zorgen na school, of kan je kind iemand telefoneren als er een probleem is?

Samen met de school zoek je uit hoe jouw kind vlot naar school en terug naar huis kan gaan. Er zijn verschillende mogelijkheden:


 

1. Te voet of met de fiets

fiets

Wie in de buurt van de school woont, is vaak sneller te voet of met de fiets. Misschien organiseert de school zelfs een fiets- of wandelgroep?

2. Met het openbaar vervoer

bushalteWanneer je kind er klaar voor is om zelf met het openbaar vervoer naar school te gaan, dan moedigen we dit zeker aan. Je kan via de school een abonnement aanvragen.

3. Met de auto

wagen

Breng je je kind met de wagen naar school? Dan kan je hiervoor via de school een vergoeding aanvragen. Misschien kan je zelfs met een aantal ouders samen afspreken.

4. Met de schoolbus

schoolbusDe bus stopt meestal niet voor de deur. Je brengt je kind naar een centrale halte waar het kan opstappen en afstappen. Zoek samen met de school welke halte het dichtst in je buurt is. Toch geen halte in de buurt of lukt het voor je kind echt niet om naar de halte te gaan? Dan zoekt de school samen met jullie naar een oplossing.

 

Heeft je kind nog extra begeleiding nodig?

Wil je kind graag alleen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school maar lukt dat nog niet? Dan kan je begeleiding vragen van een mobiliteitscoach. Die leert je kind om dit zelfstandig en veilig te doen.

Heb je opvang nodig voor of na school?

Bespreek dit met de school. Zij zoekt mee naar opvang op maat voor je kind op school, in de buurt van de school of in de buurt van jullie woning.

Benieuwd naar haltes, opvang, en de juiste route naar school?

Met de Raket-kaart kan je zelf al eens je buurt verkennen en een weg naar school proberen uit te stippelen. Misschien lukt het voor je kind zelfs te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer? Bespreek met de school wat er volgens jou allemaal mogelijk is.